“Essentialism” – Greg McKeown

Sinds vorig jaar pas ik meer time management technieken toe in mijn handelen (vb. Eisenhower matrix voor het rangschikken van prioriteiten). Door het lezen van het boek “Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less” heb ik meer inzicht gekregen in essensialism als levensstijl. Achteraf gezien was het logischer om eerst met essentionalism in aanrakeing te komen en vervolgens time management  technieken te leren en toepassen.

Wat is nu de invloed van essensialism om mij? Ik heb gesnoeid in de overlaat van niet essensieele taken. Die zoals oude kleren in de kast van mijn dagelijks leven hangden, geen meerwaarde meer hadden en gewoon stof verzamelden.
Nu toets ik eerst af hoe essensieel iets is voor een toezeggingen doen en die taak een plaats geef. Ook het besef dat telkens ik “ja” zeg op iets ik ook automatisch ook “neen” zeg tegen andere opportuniteiten.

Bijna meer to the point kan ik het niet schrijven. De meerwaarde die de kennis in dit boek zal hebben op je manier van werken moet jezelf ontdekken. Hiervoor moet je simpelweg het boek – enkele keren-  lezen, laten bezinken, reflecteren en toepassen in je dagelijkse werkflow.

Veel succes!

Tip: Zie eerst de links hieronder start met het interview om wat geprikkeld te geraken. Vervolgens lees het boek of als je het liever in audiovorm hebt voor onderweg? Op het internet is de audiovorm door de schrijver -Greg McKeown- zelf ingesproken. Zijn autentiek Londens accent geeft een sterke luiseterervaring.

Links:
Interview met de auteur Greg McKeown’s van het boek “Essentialism”
Het boek op Bol.com
Het audioboek

Advertenties

One energizer a day

Via de Facebook-groep RuM (Roept u Maar) België kwam ik een oproep tegen van een vriendin. Loes is journaliste en was bezig aan een artikel over fun op het werk. Hiervoor was zij opzoek naar getuigenissen van werknemers.

Binnen de Cegeka divisie ‘the agile software factory’ waarvoor ik werk is een losse sfeer en een platte organisatiestructuur.

Het is bijna een wetmatigheid dat elk IT bedrijf wel spel & ontspanning, pizza avonden en no-dress code moet hebben op de werkvloer. Mijn huidig werkomgeving is hier geen uitzondering op. Tijdens mijn eerste werkdag in Leuven vond ik na enkele meters al bevestiging.

De eerste drie maanden bij Cegeka werken ikin een groep met 20 collega’s. Tijdens deze interne opleiding is het belangrijk om veel technische kennis op een korte tijd te verwerken. Maar ook vooral om de principes van agile werken zo volledig mogelijk te enten op je eigen arbeidsethos.

Tijdens deze periode heeft de groep veel plezier en laten wij veel stoom af. Twee voorbeelden: De groep doet bijna wekelijks activiteiten na de uren (Lazertag, gaan eten ect..). Dagelijks doen wij een korte energizer die door een teamlid wordt georganiseerd.

Een energizer of – ook wel icebreaker in het engels- is een korte activiteit die je met een groep kan doen om te ontspannen, je zinnen verzetten of even actief te worden. Denk aan veel spelletjes die jeugdverenigingen doen of die in HRM context gebruikt worden voor groepsbinding of open ruimte tussen groepsleden te vergroten.

Enkele energizers die we al gedaan hebben zijn: Follow the leader123 Pianoschipper mag ik overvaren, een Yoga oefening, ect

Dieter speelt spelletjes op het werk?

Inderdaad je vraagt je misschien af waarom een groep volwassenen tijdens de werkuren een spel speelt? Spelen heeft een goed effect op een team. Je leert je collega’s snel kennen ook in een niet werkcontext achter de computer. Je leert ook collega’s kennen waar je niet elke dag naast de computer zit.
Het is ook een manier op personen die lang achter een computer zitten zo te verplichten daar achteruit te komen en een pauze te nemen. De energie die iemand heeft na een energizer wordt vaak mee terug genomen naar de werkplek. Dit boost de helderheid en productiviteit in het werk.

Links:
Hebben we teveel fun op het werk? (het artikel van Loes)
Group-games
Icebreakerideas

Opvolging doelen 2017

Op deze pagina kan je enkele van mijn doelen voor 2017 opvolgen.

Voor deze diagrammen maak ik gebruik van van Google spreadsheets. Google heeft een handige functie om deze diagrammen in een website te verwerken. Hierdoor zullen de diagrammen direct aangepast worden als ik de cijfers in de spreadsheet wijzig. Elke zondag zal ik de spreadsheet aanpassen maar dit kan je niet zien aan de datum van publicatie van deze post.


Een moment is: Minstens drie keer tot 11 spelen (met twee punten verschil) binnen de 24 uur
Heb ik een spel verloren of gewonnen? Bij benadering ik houd (nog) niet alles nauwkeurig bij


Mijn doelen voor 2017

Dit jaar was voor mij een het jaar dat ik op tram 3 ben gekropen. En moet zeggen veel verschil is er niet echt. Ik voel me nu wel wat ouder en begin meer nadruk te leggen op planning en ontspanning.

2016 was een heel uitdagend jaar, ik probeer nu terug (bijna) dagelijks een uur te sporten. Gezonde voeding is een gewoonte geworden. Mijn gewicht is ook met 11kg verminderd op 3 maanden tijd, mijn BMI index zit nu terug in de gezonde schaal. Professioneel heb ik mijn contract bij de LPA beëindigd om vanaf januari 2017 te gaan werken voor Cegeka als software ontwikkelaar.

Nieuwjaar staat voor de deur  tijd dus om mijn persoonlijke doelen en actieplannen voor 2017 uit te schrijven.

Dankzij Lodi zijn blogpost over Todoist ben ik overtuigd geraakt van het nut van een planningstool. Mijn actieplannen zijn per doel uitgewerkt in Todois.
Voor mijn prioriteiten elke week aan de acties te koppelen gebruik ik de Eisenhower matrix.

eisenhower_matrix
Foto 1: Eisenhower matrix

Top: Voor enkele van mijn doelen kan je op deze pagina de vooruitgang volgen.

Mijn doelen voor 2017:

 • Beschrijving (tag)

Tech & leren:

 • Een betere Java developer worden en certificatie behalen (Java)
 • Productiviteit in lezen en schrijven en typen verhogen met 20% (Lezen) (Schrijven) (Typen)
 • 4 blog artikels publiceren op Linkedin (Blog artikels)

Ontspanning:

 • 2 schilderijen schilderen en cadeau geven (schilderen)
 • 5 podcast afleveringen maken (podcast)
 • 100 momenten tafelvoetbal (een volledige match of meer per dag) (tafelvoetbal)
 • Naar 12 meet-ups gaan (meet-ups)
 • Minimum 25 boeken lezen (books)
 • 6 jazz concerten en 6 metal & reggae optredens (optredens)

Food / lichaam:

 • Gezond blijven eten, 2 dagen per week vegetarisch
 • Minstens 150 sportmomenten (een uur of meer)
 • Eind 2017 een gewicht hebben van onderaan de 70 kg
 • Maximaal 17 momenten met geestverruimende drank (tastings)

Deloitte: ‘Blockchain gaat realiteit worden in 2016’

Deloitte heeft een wereldwijde cryptocurrency gemeenschap (dc3) die het afgelopen jaar actief heeft gewerkt aan het combineren van het bedrijf zijn strategie en zijn werkzaamheden op het gebied van innovation consulting. Ondertussen beschikken zij over een groeiend ecosysteem van de meest toonaangevende ondernemers, wetenschappers, technologen en bedrijfsleiders ter wereld. Dit heeft geleid tot revolutionaire samenwerkingen met instituten als World Economic Forum, Singularity University en MIT Media’s Lab’s Digital Currency Initiative. Lees verder